Afgelopen week heb ik de indringende tentoonstelling van Patricia Kaersenhout over de transatlantische slavernij en het kolonialisme in de Nederlandse context bezocht in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Ik kan met zekerheid zeggen dat deze ervaring mij diep heeft geraakt.

De tentoonstelling bood een ongefilterde kijk op een donker stukje geschiedenis dat vaak wordt vergeten of genegeerd. Patricia Kaersenhout heeft met haar kunstwerken en installaties een krachtige boodschap weten over te brengen. Ze heeft de wreedheden van het slavernijverleden en het kolonialisme op een aangrijpende manier weten te visualiseren.

Het was hartverscheurend om te zien hoe mensenlevens werden verwoest en families uit elkaar werden gerukt. De tentoonstelling bracht de pijn, de vernedering en het verdriet van de slachtoffers op een zeer realistische manier naar voren. Het was confronterend om te beseffen dat dit alles heeft plaatsgevonden en dat de gevolgen van deze periode nog steeds voelbaar zijn in onze samenleving.

Wat mij vooral raakte, was de manier waarop Kaersenhout ook de hedendaagse problematiek rondom racisme en discriminatie aan de kaak stelde. Ze legde een directe link tussen het verleden en het heden, waardoor het onmogelijk was om de ogen te sluiten voor de voortdurende ongelijkheid en onrechtvaardigheid die nog steeds actueel is. 

Patricia Kaersenhouts  tentoonstelling heeft mij diep geraakt en zal nog lang in mijn gedachten blijven. 

Ik hoop dat meer mensen de kans krijgen om deze indrukwekkende ervaring te beleven en dat het een positieve verandering teweegbrengt in onze maatschappij.

De tentoonstelling heeft mij doen realiseren dat het onze verantwoordelijkheid is om ons bewust te zijn van ons verleden en de gevolgen daarvan. We moeten erkennen dat racisme en discriminatie nog steeds aanwezig zijn en actief werken aan een inclusievere en rechtvaardigere samenleving.