Van coach in het onderwijs naar beeldend kunstenaar!

Ik ben altijd geboeid geweest door schoonheid en kunst in het algemeen. Zo herinner ik mij een bezoek dat ik als 22 jarige bracht aan het Nationaal Archeologisch museum in Athene. In de entree stond een beeld van een klein jongetje in brons op een immens groot paard, de ruiter van Artemision. Het beeld is gemaakt rond 150 voor Christus. Voor mij was het een magisch beeld. 

De grootsheid, de plek waarop het beeld stond, de verhouding tussen ruiter en paard, de verschillende materialen; ik was meteen verkocht. Ik heb er uren omheen gelopen en gekeken.
Het beeld is nooit meer uit mijn gedachten gegaan. Mijn interesse voor beeldhouwkunst is dáár ontstaan. 

Ik was nog jong en heb in eerste instantie gehoor gegeven aan mijn andere passie: coachen.
Uiteindelijk ben ik beeldcoach in het onderwijs geworden. Niet zo gek natuurlijk want het raakte aan mijn visuele kant. Mijn werk bestond onder andere uit het analyseren van filmbeelden. 

Zo’n 25 jaar geleden ontmoette ik Liesbeth Tamsma, beeldhouwster. Zij nodigde mij uit voor haar expositie. Mijn enthousiasme voor kunst werd opnieuw aangewakkerd. Ik ging bij haar op les. Eerst maakte ik  beelden steen en daarna in was  die in brons gegoten werden. 

Werken met mijn handen en vormgeven aan verschillende materialen gaat moeiteloos. Het geeft mij energie en ik word er blij van. Tijdens mijn werk, vergeet ik de tijd. Mijn passie voor vormgeven, het spelen met kleur, compositie en formaat krijgt de ruimte. 

Daar ligt mijn kracht.
In mijn werk kun je thema’s vrijheid, kwetsbaarheid, strijdbaarheid, passie, rechtvaardigheid en vrouwelijkheid herkennen.

Ik heb onder meer de beeldhouwopleiding in Koudum gevolgd, masterclasses bij Jon Gardella en portrettekenen bij Charlotte Leenen.  

Eén van mijn grote inspirators is Igor Mitoraj. Ook hij liet zich inspireren door schoonheid en de klassieke oudheid, net zoals dat in mijn beelden terugkomt. Het indrukwekkende beeld van de ruiter van Artemision heeft mij aangezet tot het maken van kunst, net zoals ik hoop dat mijn werk betekenis gaat geven voor jou.

Doesjka-beeldhouwen-aktie